30 juni 2016

Stofsoorten herkennen

Er zijn veel verschillende stofsoorten met allemaal weer andere eigenschappen. Die verschillen ontstaan door het de grondstof en de bewerking. Dit zie je terug in het uiterlijk en het draagcomfort. En dat  is bepalend voor de manier van verwerken en voor welke kledingstukken ze geschikt zijn.

Zie je door de bomen met bos niet meer? Dan is het handig wat te weten van deze stofsoorten. Op de site van Textielstad staat een duidelijke uitleg per stofsoort met een afbeelding en een beschrijving.

Wat voor stof is dit?

Heb je een stof liggen maar weet je niet waarvan het gemaakt is? En waarvoor het dus geschikt is?
Dan kan je met een proefje al een hoop te weten komen. Hoe je dat doet?

Steek een waxinelichtje aan en neem en een draadje uit de stof.  Houd deze met een pincet in de vlam. Wees voorzichtig en brand svp. niet je vingers!
Door het draadje te laten branden kan je zien, ruiken en voelen wat er met het draadje gebeurt en zo redelijk goed vaststellen wat de basisgrondstof is.

  • optie 1
Het brandt het snel, en smelt het bij de vlam, heeft  heteen harde asbol en ruikt niet naar verbrand papier dan is de grondstof synthetisch.

  • Optie 2
Het brandt het snel, smelt het niet bij de vlam en ruikt naar verbrand papier. Heeft het een zachte as, dan is de grondstof cellulose. Dit katoen, linnen, sisal, of een andere plantaardige grondstof.

  • Optie 3
Het brandt langzaam en de vlam dooft uit. Het schroeit meer en heeft een reuk van schroeiend haar. Dan is de grondstof eiwit, een dierlijk matariaal. Dit zal een wolsoort of zijde zijn.