Persoonlijke aandacht * Live online les * Kleine groepjes * 100% corona-proof

Home » De lessen

Lesprogramma cursus interieur ontwerpen

 

Les 1 moodboard maken

Welke sfeer wil je neerzetten? Heb je een voorkeur voor een bepaalde stijl of trend?
Met trefwoorden en kleurstalen gaan we de  sfeer duiden. Daarna ga je aan de slag met door jou meegebrachte plaatjes, tijdschriften en andere materialen uit te beelden. Je verwerkt al deze beelden, teksten en kleuren in je moodboard, dit wordt de basis voor jouw interieur. 

Voorbereiding

Neem zoveel mogelijk tijdschriften, kleurstalen, materialen, stofjes etc. mee om te verwerken in je moodboard. 

 

Les 2 Kleuren- en materialenschema

In les 1 heb je in je moodboard bepaald welke sfeer je neer wil gaan zetten. Hoe die sfeer tot zijn recht komt wordt bepaald door het kleurgebruik en de materialen en de structuur van die materialen. We gaan deze les de materialen die jij wil gaan gebruiken uitwerken in een kleuren- en materialenbord.

Voorbereiding

Je hebt deze les kleurenstalen nodig, je kan hiervoor pagina's uit tijdschriften of stalen van de bouwmarkt. Denk ook aan behangstalen en stukjes stof. Wil je bepaalde structuren gebruiken? Afbeeldingen van hout, steen, baksteen, groen, tegels, vloeren, etc. alles is welkom. 

 

Les 3 De indeling

We gaan in deze les bepalen wat de beste indeling van de ruimte is. Die wordt bepaald door hoe je beweegt in de ruimte, de elementen in de bouw en de techniek (denk aan aansluitingen en de ramen), en hoe je de ruimte wil gebruiken.

Met alle gegevens uit je voorbereiding gaan we een plattegrond van tekenen. Als je plattegrond klaar is gaan we een vlekkenplan tekenen Zonder direct de indeling vast te leggen bedenken we waar je wil lopen, zitten etc. Als je dit weet dan weet je precies waar je meubels het beste tot hun recht komen. 

Voorbereiding

Zorg dat je de afmetingen van de ruimte die je wil gaan inrichten bij je hebt. Denk aan de afmetingen van de vloer, waar zitten deuren en ramen en hoe groot en hoog zijn ze. Waar zitten je verwarming en je aansluitingen van bijvoorbeeld electra en je TV. Soms vind je een plattegrond van je woning in de aankooppapieren, dit scheelt je alvast werk. 

Probeer er ook achter te komen hoe de lichtval in je huis is, waar is het noorden en waar heb je het meeste licht en waar juist niet?

 

Les 4 Meubels en licht

De les waarin alles samen gaat komen! In les 3 heb je bedacht hoe je de ruimte gebruikt en wat de beste indeling is. Nu komt is het tijd om de indeling te gaan bepalen. We nemen de plattegrond en het vlekkenplan als basis en hierin ga je de indeling met je meubels tekenen.

Je tekent je meubels op schaal en plaatst ze in de door jouw bedachte indeling. Komen jouw meubels en je indeling nu samen? Of zie je ineens waarom het tot nu toe niet werkte en wordt het tijd om keuzes te maken? We gaan samen vaststellen wat de toppers zijn en waar je wellicht kan nadenken over alternatieven. 

We maken over de nieuwe indeling heen een lichtplan. Je weet waar alle aansluitingen zitten en hoe je lichtval is. En met je nieuwe indeling samen kan je nu bepalen waar je basisverlichting, je accenten en je sfeerverlichting komt. 

Voorbereiding

Je meet thuis het meubilair dat je graag terug zou laten komen in je nieuwe indeling. De breedte en diepte en als het kan ook graag de hoogte van elk item. Heb je nieuwe items op het oog? Hup, met een meetlint de winkel in, zo ben je goed voorbereid op de avond waarin alles samenkomt. Ook foto's zijn welkom, zo kan je precies zien of je materialenplan, moodboard en inrichting het geheel vormen dat jij voor ogen hebt. 

 

Wat heb je nodig?

Je bereidt zelf je lessen voor door de benodigdheden te verzamelen en mee te nemen. Neem ook een papierschaar en hobbylijm mee om je materialen te verwerken. 

Neem voor het tekenen in les 3 en 4 zijn een gewoon HB potlood of een vulpotlood, een gum en een liniaal mee. Neem ook een notitieblokje mee om aantekeningen te maken. 

In de lessen krijg je karton om je moodboard en je kleur- en materialenbord op te maken en papier voor het tekenen van je plattegrond en je lichtplan. 

Je neemt al je materialen en werkstukken mee naar huis na de les.