Persoonlijke aandacht * Live online les * Kleine groepjes * 100% corona-proof

Home » Naailessen op locatie en online » Naaimachine keuzehulp

Welke naaimachine?

Je hebt je voorgenomen om te gaan naaien. Misschien ben je al ervaren en aan een nieuwe machine toe. Of wil je gaan starten met naaien en wordt dit je eerste aanschaf? Als je je aanmeldt voor de naailessen van het Stadsatelier weet je zeker dat je goed geïnformeerd de naaimachinewinkel binnenloopt. Tijdens de lessen leer je alles over de mogelijkheden van de verschillende machines en hoe ze je gaan helpen de mooiste projecten te maken. 

Welke naaimachine?

Vaak krijg ik de vraag welke naaimachine goed is of wat ik van een bepaald type machine vind. Die vraag is makkelijk en tegelijk lastig te beantwoorden want wat voor jou werkt hangt af van:

  • je aanvangsniveau
  • je ambities
  • je budget
  • je persoonlijke voorkeuren

Lees mijn tips en download de aankoop checklist om mee te nemen naar de winkel? Je keuze gemaakt? Geef je dan op voor naailessen

Naaimachine aankoop checklist
PDF – 180,9 KB

Nieuw of gebruikt?

Een solide moderne machine kost nieuw al snel rond de € 700,= euro en dan begint het pas! Dat is heel veel geld. Zeker als je nog niet heel ervaren bent en je je afvraagt of je het in de vingers gaat krijgen of het leuk blijft vinden. Mijn advies is altijd om bij een goede naaimachinewinkel je te laten voorlichten over het tweedehands aanbod. En kijk bij meerdere winkels zodat je weet wat gangbare prijzen zijn en wat je daarvoor krijgt.
Een tweedehands machine bij een winkel is altijd nagekeken en afgesteld en je krijgt voor een vaste periode garantie. 
Ze hebben dan vaak geen fancy digitale display en zien er misschien wat ouderwets uit, maar ze zijn oerdegelijk en kunnen nog jaren mee. Tot € 300,= kan je echt een hele goede machine kopen, bespreek je wensen en je budget en je komt vast met een goede machine thuis.

Goedkoop is..

Laat je liever niet verleiden tot de aankoop van een nieuwe machine bij Kruitvat, Blokker, onlineshops of Ikea. Op het eerste gezicht zien ze er prima uit en zijn ze zeer aantrekkelijk geprijsd. Maar... ik heb er al regelmatig een zien sneuvelen in de loop van een cursusjaar. Ze zijn motorisch zwak, onderdelen zitten er matig op bevestigd en de opties qua steken en accessoires zijn ze erg beperkt.

Welk merk?

Mijn eigen favoriet is en blijft Pfaff. Heel compleet, sterk en stabiel, goed zelf te onderhouden en er zijn veel accessoires bij te bestellen. Husqvarna is van oudsher ook een degelijk merk. Heb je wat meer te besteden kijk dan vooral naar Bernina of Juki, machines van dit merk vind je haast niet tweedehands omdat er zelden afstand van gedaan wordt. Met andere merken heb ik minder ervaring. Google op het merk en typenummer gebruikerservaringen en reviews en snuffel in internetfora om erachter te komen wat anderen er van vinden. 

Functies

Er zijn een aantal functies die, in mijn ogen, onmisbaar zijn:

Traploos instelbare steeklengte

Bij voorkeur op een wieltje of met schuifjes. Deze kan je dan verzetten van stretch naar 0 via knoopsgat naar 1/2/3/4(/5). Dit is de ideale situatie.

Traploos instelbare zigzag steekbreedte

Bij voorkeur op een wieltje of met schuifjes. Deze kan je dan verzetten van recht naar 5 millimeter (of nog breder). 

Dubbeltransport

Iedere naaimachine heeft in het vlakke gedeelte onder het voetje een set ribbels, die bewegen de stof onder het voetje door. Dit noemen we het transport.
Er zijn machines die zijn uitgerust met een zogenoemd dubbeltransport, door Pfaff wordt dit ook wel IDT genoemd. 
Je vindt dan achter het voetje een extra grijpertje, die helpt je machine de stof gelijkmatiger door te voeren. Voor hele soepele stoffen betekent dit dat het stabieler naait en met dikke pakken jeans heeft je machine het minder zwaar. Echt een uitkomst.

Traploos verstelbare naald links én rechts

Absolute must wat mij betreft. Veel basic machines kunnen alleen in het midden en naar 1 zijde in een vaste positie.
Dit is erg onhandig als je naden wil doorstikken op een bepaalde breedte of een rits in gaat zetten. Je wordt dan gedwongen om volgens de door de machine bepaalde positie te werken en je kan maar vanaf 1 kant werken. 

Als de naald traploos versteld kan worden dan geeft je dit vrijheid in het kiezen van de juiste naaldpositie. 
En als hij naar beide zijden verzet kan worden kan je zelf bepalen welke kant voor jou het prettigste werkt. Dat is bij het inzetten van een rits of het maken van een knoopsgat een verademing.

2 garenpinnen

Als je 2 pinnen hebt waarop je je klosjes garen kan zetten dan kan je met een tweelingnaald naaien. Dit is superleuk als je de zomen of boorden van de kledingstuk eenvoudig een professionele strakke afwerking wil geven. Je ziet dan twee stiksels naast elkaar en aan de achterkant een soort zigzagje. 

tweelingnaald stadsatelier naailes zwolle

Tweelingnaald

Soorten steken

Iedere machine kan recht naaien en zigzaggen, dit is de absolute basis die je nodig hebt om een kledingstuk te kunnen maken. Maar er is meer mogelijk.

Stretch steek

Voor het naaien van rekbare stoffen is een steek die meerekt belangrijk. Naai je een rekbare stof met een rechte steek dan zullen je draden snel breken, dit stiksel rekt niet genoeg mee. Je kan met een kleine zigzag deze rekbaarheid wel krijgen. Maar dit er niet altijd mooi uit als je het stiksel aan de buitenkant kan zien. Dan is een stretchsteek een uitkomst maar niet iedere machine heeft er een. Er zijn verschillende stretchsteken, laat je goed uitleggen welke mogelijkheden de machine heeft.

stretchsteken naailes zwolle stadsatelier

Stretchsteken

Locksteek

Dit is een steek die lijkt op de afwerking van een lockmachine, maar dan zonder dat de stof afgesneden wordt.
Deze steek naait en werkt meteen de rand af met een steek die zorgt dat de stof niet meer rafelt. Heel handig maar niet noodzakelijk.

Siersteken, letters borduren

Hier kan je het zo gek maken als je zelf wil. Veel machines hebben wel een paar siersteken, leuk om een randje mooi door te stikken. Anderen hebben zelfs de mogelijkheid om letters te borduren zodat je de naam van je kind of monogrammen op stof kan verwerken.

borduursteken naailes zwolle stadsatelier

Boorduursteken

Naaimachinevoetjes

Om alle functies van je naaimachine te benutten en ritsen of knoopsgaten te maken heb je extra voetjes nodig. Vraag goed door welke voetjes er standaard geleverd worden en welke je bij kan bestellen en wat ze kosten.En nu denk je misschien dat je ze echt nooit nodig zal gaan hebben, maar je zal versteld staan hoe snel je handiger wordt en dan worden ze ineens erg interessant. Vooral Bernina en Pfaff zijn uitstekend gesorteerd. 

Basis naaivoetje

Je hebt een 'gewoon' voetje nodig om te kunnen stikken en zigzaggen, deze is altijd bijgesloten.

Ritsvoet

En een ritsvoetje hoort er standaard bij geleverd te worden, deze is om met de naald dicht bij de rits te kunnen komen. Ritsvoetjes komen in veel soorten en maten, een die zowel links als rechts te gebruiken is ideaal.

Knoopsgatvoetje basis

Je kan met een brede en smalle zigzag met de juiste instellingen prima een knoopsgat maken. Een knoopsgat functie heeft die instellingen voorgeprogrammeerd. Dit is dus niet noodzakelijk, maar wel handig. Veel machines komen met een knoopsgatvoet, een soort plastic strip waarbinnen de machine het knoopsgat naait. Handig, niet nodig. 

ritsvoetje stadsatelier naailles zwolle

Knoopsgatvoetje

Knoopsgatvoet met slede

Sommige machines hebben zelfs een speciaal voetje waarin je je knoop kan leggen, de machine weet dan hoe groot het knoopsgat moet worden en maakt het knoopsgat op maat.

knoopsgatvoet naailes zwolle stadsatelier

Knoopsgatvoetje met slede

Speciale voetjes

De lijst met speciale voetjes is haast eindeloos. Het gaat te ver om ze allemaal te benoemen maar ik licht er een paar uit die mijn favoriet zijn. En ik geef hier twee links om je een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is. 
Extra naaivoetjes Bernina
Extra naaivoetjes Pfaff

Blinde rits voetje

Voor het onzichtbaar inzetten van blinde ritsen. Het voetje leidt de naald dicht langs de tandjes van de rits zodat je de rits mooi strak kan inzetten. Als de rits is ingezet is deze in het dragen niet zichtbaar, de tandjes vallen achter de stof weg.  

 

blinde rits voetje naailes zwolle

RItsvoetje

Rolzoomvoetje

Hiermee kan je een supersmal zoompje maken zonder dat je eerst alles hoeft om te spelden, je voert de stof aan de voorzijde in en aan de achterkant rolt er een zoompje uit. 

rolzoomvoetje naailes zwolle stadsatelier

Rolzoomvoetje

Bandvoetje of biaisvoetje

Hiermee voer je aan de voorkant een reepje stof of een biaisbandje in en dit voetje vouwt deze rondom de stofrand en de machine naait het vast. 

Jouw ideale machine gevonden? Geef je dan nu op voor naailessen!

biaisvoetje bandvoetje naailes zwolle stadsatelier

Biaisvoetje