Persoonlijke aandacht * Live online les * Kleine groepjes * 100% corona-proof

Home » Zakelijk tekenen

Zakelijk tekenen

Je herkent het vast. Een project waarin projectleden, oprecht goed bedoelend, toch langs elkaar heen praten. Net niet hetzelfde beeld voor ogen hebben, elkaars taal niet goed spreken. Hoeveel kost je dat aan rework, tijd, budget? Risico's die goed zijn te mitigeren door hier al aan het begin van je project actie op te zetten met een visualisatie van het plan. Bijvoorbeeld in de vorm van een Praatplaat:

 • Als mijn potlood stokt omdat het verhaal nog niet sluit is er nog werk te doen! Beter in deze fase terug naar de tekentafel dan gedurende het project tijd, geld en draagvlak verliezen.
 • Alle betrokkenen hebben vanaf de start hetzelfde beeld en resultaat voor ogen en kunnen hier steeds op teruggrijpen
 • Je geeft je projectteam houvast en de stakeholders inzicht in een geslaagd project.

Projecten en verandertrajecten

Ik heb me gespecialiseerd in het zakelijk tekenen als instrument in ICT projecten en organisatie verandertrajecten. Ik kan een complex verhaal op een begrijpelijke manier vertellen in beelden en symbolen. Met een pakkend verhaal waarmee je je doelgroep meeneemt in jouw plannen. Ik help managers, opdrachtgevers, projectleiders en andere specialisten hun visie en plannen te visualiseren. 

Mijn aanpak

Dat doe ik als procesbegeleider, trainer of 1 op 1 coach. Samen definiëren we de essentie van het verhaal, de doelen en de kaders. We gaan met elkaar in gesprek tot we tot de essentie van je plan zijn gekomen en het verhaal helder is:

 • Wie is je doelgroep? Is het  een projectteam, de stakeholders, een team in de uitvoering of het management?  
 • Hoe kan je ze het beste bereiken? In een presentatie, een videovergadering, via intranet?
 • Wil je een verhaal overbrengen of juist een voorstel pitchen?
 • Welke belangen spelen er?
 • Wat weet je over de techniek, leveranciers of standaarden?
 • Zijn er externe factoren? 
 • Wat weet je over budget, planning, deadlines?

Ik maak een opzet van je businessvoorstel, projectplan of visie. We plannen enkele een reviewsessie waarin je aanpassingen kan aangeven. En daarna werk ik de definitieve visualisatie uit. We stemmen de vorm en je wijze van presenteren af op je doelgroep en we trainen samen je presentatie. Zodat je zelfverzekerd je doelgroep meeneemt in je plan en iedereen hetzelfde heldere beeld heeft van de resultaten. 


Visualiseren kan je leren!

Beeld je eens in:

 • Je hebt een uitstekend verbeterplan. Maar hoe krijg je je team mee?
 • Je gaat als projectleider een plan opstellen, maar jouw uitgebreide projectplan wordt niet zo enthousiast gelezen als je verwachtte. Of jouw verbetervoorstel verdwijnt onderin een la!
 • Hoe gaan je stakeholders jouw einddoel zien en begrijpen wat resultaat gaat opleveren?

Herkenbaar? Maak je plannen zichtbaar! En ik ga je leren hoe je dat doet. Met jouw persoonlijke toolkit en mijn tips en trucs maak jij in no-time je eigen visualisaties en zakelijke tekeningen.

"Maar ik kan helemaal niet goed tekenen?

Dat hoeft ook helemaal niet. Ik leer je hoe je met basisvormen eenvoudige figuren tekent en hoe je een eigen visueel alfabet opbouw. Op welke manier je hoofdzaken accentueert en hoe je structuur brengt in je visualisatie en je verhaal. Samen bereiden we je presentatie of pitch voor. Zodat jij met de visualisatie naast je zelfverzekerd jouw verhaal kan overbrengen.

Bekende valkuilen

"Maar ik kan helemaal niet tekenen!" 

"Ik ben zo perfectionistisch, dit is niet goed genoeg"

"Ik voel me niet zeker genoeg om mijn tekeningen te gebruiken in mijn werk"

"Schrijven gaat me veel sneller af"


Eerlijk zeggen, herkenbaar..? Daar gaan we dus iets aan doen!


Workshop of teamdag

Workshops visualiseren zijn bij uitstek geschikt als creatief en toch inhoudelijk onderdeel van je teamdag:

 • De deelnemers gaan de slag met hun persoonlijke leerdoelen
 • Ga als team aan de slag met een gezamenlijk project of het jaarplan waarin iedereen zijn bijdrage aan het geheel levert
 • Leer visueel feedback geven en elkaars talenten verbeelden
 • Verbeeld een gezamenlijke visie en leer die presenteren als team

We bespreken in de voorbereiding wat het doel van de workshop is en stellen in overleg een passend programma samen. 


Loopbaanontwikkeling

Zet jezelf in the picture. Zo maak je jouw persoonlijke doelen inzichtelijk en val je op bij je toekomstige werkgever. We brengen samen je doel en je successen in beeld. Door in gesprek te gaan vallen puzzelstukjes op hun plek en ontdek je welke stappen nodig zijn om je doel te bereiken. Deze inzichten verwerken we in:

 • met een mindmap van je loopbaandoelen i
 • een visueel C.V. van jouw loopbaan

Je tekent zelf je visualisatie onder mijn begeleiding of ik teken je visualisatie voor jou. 

Visuele methodes

Er zijn enkele bekende tekenmethodes, ik haal hier de technieken uit die ik passend vind bij de opdrachten waaraan ik werk.
Zo combineer ik de pictogrammen van Bikablo met de BPMN procesnotatiemethodes. Met de Sketchnote techniek van Mike Rohde maak ik visuele verslagen en ik pas mijn kennis van typografie toe op de teksten.

Ik kan je helpen de rode draad in een complex verhaal te ontdekken. Door mijn training aan de academie voor beeldende kunst kan ik je leren in beelden te denken en met mijn kennis van grafisch ontwerp en beeldende kunst kan ik je leren een goed en pakkend verhaal in de juiste hiërarchie op te zetten. 

Ik volg regelmatig workshops om mijn kennis te verbreden en nieuwe toepassingen en technieken te ontdekken. 


Opdrachtgevers